SCURT ISTORIC
A fost infiintata prin Decretul nr.198 din 13 august 1948 si isi incepe activitatea la 24 ianuarie 1949, in cladirea vechii Academii Mihailene, sub conducerea acad. Radu Cernatescu, ales, prin ceea ce a lasat valoros, fecund si trainic inaintasii, situand-o in prelungirea acestor traditii ale Iasului cultural stiintific.
La infiintare, filiala avea 5 membri titulari si corespondenti si 12 cercetatori stiintifici, care isi desfasurau activitatea in urmatoarele institute si colective:
- Institutul de matematica
- Institutul de chimie
- Institutul de istorie si filologie
- Colectivul de cercetari medicale
Cu toate aceste incercari grele prin care a trecut filiala, la care s-a adaugat si dezafectarea cladirii Academiei Mihailene din 1963, prin eforturi deosebite, cu fonduri de la Fundatia "M. H. Elias" s-a construit un nou local, dat in folosinta in 1982, sediul actual al acesteia. Renasterea Academiei Romane, ca si a filialei Iesene, prin Decret-Lege nr.4/'90, a redus sub egida acesteia (chiar daca numai partial), unitatile de cercetare cedate in 1974 si a creat alte unitati noi.
Prin Legea de organizare si functionare a Academiei (noiembrie 2001) s-a statuat cadrul juridic si organizatoric al acesteia, care raspunde exigentelor si cerintelor noii etape de dezvoltare.
In prezent filiala este condusa de acad. Viorel Barbu, presedintele acesteia si prof. dr. Constantin Toma, m.c., secretarul Biroului Filialei. Are 19 membri titulari si corespondenti, doi de onoare din tara si opt din R. Moldova si Ucraina.
Activitatea de cercetare cu precadere fundamentala se desfasoara in urmatoarele unitati proprii:
- Institutul de filologie Romana "A. Philippide";
- Institutul de Istorie "A. D. Xenopol";
- Institutul de Arheologie;
- Institutul de Matematica "O. Mayer";
- Institutul de Cercetari Economice "Gh. Zane";
- Institutul de Informatica Teoretica;
- Institutul de Stiinte Socio - Umane;
- Institutul de Chimie Macromoleculara "P. Poni";
- Centrul de Cercetare pentru Oenologie;
- Centrul pentru Studierea Problemelor Bucovinei;
- Colectivul de istorie si civilizatie europeana;
- Colectivul de geografie;
- Sectia de cercetari antropologice;
- Laboratorul de fiziologie experimentala si aplicata
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu